Helmers dag

Helmeristadsparken.jpg

Det har varit fulltecknade dagar.

I torsdags hämtade jag mamma efter lunch. Det är inte lätt för varken henne eller mig. Hon avskyr att behöva be om hjälp och humöret därefter och jag avskyr den otympliga rullstolen. Först till centrum i Nässjö för att gå till urmakaren, mamma tror att hon har gjort fynd på loppisar och efter en värderingen (där inget var mer värt än affektionsvärdet) var hennes kommentar att hon skulle låta någon annan kontrollera klockorna. Hon ville sedan direkt till andra ställen.

Det blev Rusta, Granngården, Jem&Fix, Järnia och Willys.

Sedan köra hem henne och lasta av vid 18-tiden. Då mötte vi en av de anställda som hade letat efter mamma. Tydligen hade tidigare skiftet inte rapporterat till sena skiftet att hon var med mig. Jag hjälpte till att packa upp och sedan hem. Skönt att jag har Lady att skylla på. I fredags fick jag några få timmar i trädgården innan jag åkte tillbaka till mamma för att hjälpa till med hennes blommor.

Vi har ju absolut inte samma smak.

Om hon har tio blommor i ett fönster så har jag en och njuter av den enkelhet och prakt som en fin blomma kan ge mig. Det är precis likadant med till exempel kläder, mamma handlar allt som är billigt och har vansinnigt mycket kläder medan jag har en ”klädhäst” som inte är en meter bred. Jag köper heller ett plagg och är glad för det än tio billiga. Men alla är vi olika och jag tror att de flesta är som mamma – men vad vet jag? Hur som haver, det hon tycker är snyggt tycker jag är rörigt. Och när hon frågar vad jag tycker så dansar jag på tå för att inte göra henne arg, ledsen eller besviken.

På kvällen kom Janne.

När han åkte i lördags kom Oskar med Helmer och Walle. Helmer stannade hos mig. Vi lastade in hans cykel i bagaget och körde till Nässjö. Där handlade vi mycket kläder till honom och lite till Walle. Helmer tänker på Walle hela tiden. Efter det gick vi till leksaksaffären och vidare till Elsies för att fika. Sedan var det dags för cyklingen.

Han cyklade runt i stadsparken och fångade Pokemon samt lekte i lekparken.

Vi körde inom en sväng till Ica och handlade mat till kvällen. När vi kom tillbaka till mitt och till Lilla Lady tog jag en paus med kaffe och Helmer badade och fixade med sina kläder och prylar. Efter någon timme kom Janne, Oskar och Walle, vi grillade hamburgare. På kvällen gick jag och Janne en liten sväng med hundarna och när vi gick förbi husen där det var studentfester blev jag själsligt trött på att bara gå förbi.

De allra flesta vill ju fira att skolan är slut.

Jag förstår det. Men alla dessa pengar som måste ut till kläder, blommor, presenter, dryck, mat och annat – jag får ångest jag bara tänker på det. Jag minns hur ont om pengar jag hade och att ringen i guld skulle vara en ring i vitguld och jag fick gå och byta innan Sara tog studenten. Jag gick på knä mer än en månad efter det och jag tänker på alla andra ensamstående mammor som måste betala med pengar de inte har. Dessutom, det finns ingen student. Inte i mitt tycke. För fick de som tog studenten göra skriftliga och muntliga prov innan de fick ”springa ut”, nu tycks alla ta studenten.

Men, som vanligt är det nog jag som har en udda åsikt.

På mitt förra jobb tyckte mina kollegor att det var superroligt att deras barn tog studenten och fester och kläder och alla annat som hörde till. Det gör mig ledsen, inte att de tycker det är roligt utan att jag inte orkar tänka likadant.

Idag tänkte jag ha en ostyckad dag.

Men Janne kommer vid lunch. Jag har med andra ord inte en ostyckad dag. Istället har jag lite mer än tre timmar i min ensamhet. Jag skäms över tankarna för han är en fin man och han vill bara väl, men jag är på något sätt slutkörd. Jag måste ta tag i det där och styra upp det hela. Lite har jag fixat, jag har inte bokat något i morgon. Jag hoppas på en dag för mig själv. Det känns himla egotrippat att säga så, men jag behöver det. Själen ligger långt efter och jag fungerar inte riktigt som det är tänkt när jag inte har någon dag alls för mig själv.

Jag har lust att skrika ibland.

Men känner mig otacksam och otrevlig bara jag tänker tanken. Men nu ska jag försöka ta vara på de här timmarna, försöka lugna ner mig och vara i trädgården. Efter lunch får Janne åka hem och jag tänkte att jag ska gå en runda med Lady – hon får ju också stå åt sidan vid dagar som de som har varit.

Nä…nu hoppas jag på några fina timmar utan stressen som det innebär att titta på klockan hela tiden.

Kärlek!

2 reaktioner på ”Helmers dag

 1. Nähä du, jag tänker precis likadant som du om studenten! Detta överdrivna firande är ju vansinnigt, och det blir bara värre och värre! Jag tog studenten på riktigt, och det var en bal, inga långa klänningar utan mera som en lite festligare skoldans. Mössa och käpp fick vi, och åkte flak gjorde vi också. Blommor och en mottagning hemma. Nåt mer minns jag inte. Ingen behövde ruinera sig. Klänningen till dansen var hemsydd och dräkten till utspringet sydd av sömmerska i tyg som mamma vävt. Jag har den kvar. Om jag går ner tusen kilo i vikt kan jag ha den, den är ursnygg och tidlös.
  Se till att få vila. Men det är svårt att ”välja bort” nära och kära. Din mamma går mot sitt livs slut, pojkarna växer upp och får annat för sig än att hänga med mormor, och att ha nån som Janne är inte allom givet. (Jag hade det, som du vet.) Så det är ett dilemma. Kanske har du inte riktigt landat i att du är pensionär nu och har all tid i världen? Det du inte hinner i dag kan du göra i morgon eller nästa vecka. Kan du tänka så blir det en slags ro i det, om du förstår hur jag menar. Så kanske du inte känner dig så jagad.

  Gilla

  1. Tinto: Ja, jag vill inte välja bort nära och kära – jag skulle inte kunna det. Tur att Janne är tålig, jag skulle kunna berätta mycket mer om honom och hans tålamod. Sara säger att hon kan se på mig när jag är trött och Janne säger att han hör det på mig. Tursamt kan jag vara tydlig och säga ”jag är trött och lite tyst just nu, men inget är fel” eller vad det nu skulle vara.
   Mamma och jag, ibland går det himla bra. Men hon är, och har alltid varit, en människa som alltid har något hatobjekt (min bror gjorde mig uppmärksam på det) och att hon alltid ältar gamla oförrätter. Jag försöker göra som Sara, Oskar och Janne säger, nämligen att bara lyssna och inte ta åt mig. Men ibland går jag i försvar.
   Janne och jag pratade om midsommar och när han sa ”vi kan väl grilla på kvällen” och sill och potatis till lunchen, så tänkte jag att då kan ju mamma komma och äta lunch och stanna några timmar.
   Hon tackade ”ja” och så råkade jag nämna att vi skulle grilla på kvällen och då var det som vanligt ”jag har aldrig ätit grillat” och ”det måste ju vara tillagat på ett bra sätt” och allt annat. Så helt plötsligt ska hon vara här hela dagen, jag vill egentligen inte det. Jag tänkte att jag utan dåligt samvete kunde bjuda henne på lunchen och sedan tårta och att hon var här i några timmar, och att jag kunde vara ensam med Janne på kvällen. Men det är som du säger, hon lever kanske inte så många år till och även om jag försökte med ”det blir kött och du kan inte tugga kött” och ”det blir sent på kvällen som vi grillar” och lite annat för att få henne att förstå. Men det fungerade inte. Inte heller förstår hon att Janne måste veta om hon kommer eller inte eftersom han tänkte köpa oxfilé – men det ordnar sig. Vi får se hur det blir.

   Pensionärslivet. Jag har inte landat ännu. Det handlar nog också om att jag sällan får tid över till det jag vill göra, trädgården, sticka, ta det i min takt, städa och annat. Ofta har jag några få timmar och så kör jag så mycket jag kan och blir sur för att det känns som om jag aldrig kan göra som andra och koppla av.

   Ojoj. Det blev mycket klagomål här och texten orkar jag inte läsa igenom. För nu ska jag sticka. och sedan duscha och till tippen med fönster och sedan hem och måla lite innan mamma kommer på kaffe i eftermiddag.

   För det mesta mår jag bra, jag är otroligt tacksam för livet och att jag får vara frisk.

   Kärlek!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.