Ljuset

lyser

Jag är superdålig på att fatta grejen när jag är sjuk.

Det räcker med en förkylning så golvar humöret mig. I går var Oskar här och fixade min tvättstuga. Lite enkla saker som förändrade och gjorde att det såg ut som en ”dollar-tvättstuga”. Tvättmaskinen flyttades och torktumlaren sattes ovanpå den. Ett nytt och fint litet handfat med kommod istället för ett stor schabrak i stål. Rent och snyggt.

Nu ska jag hitta en lagom liten hylla att ha grejor på som hjälmarna, hundmaten med mera.

Idag ringde jag vårdcentralen. Fick komma till en sjuksköterska som lyssnade på mina lungor. De var ok. Det rosslade lite, men jag fick en hostmedicin utskriven och jag känner mig genast bättre. I morgon stannar jag hemma från jobbet, det blir fem dagar på raken. Men det känns faktiskt helt ok, jag måste släppa det där som sitter i sedan mitt förra jobb. Där ställde det till en massa besvär om någon var sjuk. Jag hade turen då att sällan vara borta, men på nya jobbet har jag varit hemma två gånger på två månader.

Jag tänker på mamma.

Hon är van att vara dålig. Kan knappt gå. Gråter när hon tänker på hur det blir allt smutsigare i hemmet, hur allt faller ihop (hon har städhjälp, men det är ju från hemtjänsten och inte många timmar och inte som hon egentligen vill ha det). Hon har svårt att andas, psoriasis, post-polio, hjärtflimmer, hjärtsvikt och massor av annat – ändå är hon för det mesta helt ok i humöret.

Det som är ledsamt med mamma är hennes bitterhet.

Hon är bitter på mycket som har hänt i hennes liv. Ibland orkar jag inte lyssna. Tyvärr. Jag säger det till henne ”inte i dag mamma, jag orkar inte lyssna på det”. Det är saker som har hänt nyligen och det är saker som hände för fyrtio år sedan. Jag har lärt mig mycket av det. Den som är bitter förlorar nuet. De som orsakades mammas bitterhet då för många år sedan är döda och begravda sedan länge.

Jag är så himla glad att mitt humör har kommit tillbaka. Det glada humöret.

När Oskar var här i går var jag mest trött. Orkade knappat prata, somnade på soffan, lät honom köpa en pizza som vi delade – ja, alltså helt olikt mig. Inte det minsta glad över fina nya tvättstugan. Men idag har jag sprungit in där och kikat titt som tätt.

I morgon kväll ska jag gå bort till Oskar och barnen.

Umgås lite, krama ungarna och lämna en julklappskatalog som de kan önska ur. Nu ska jag strax i säng. I morgon tror jag att jag ska ge mig på att sy de där inch-figurerna som ska bli lapptäcke. Komplicerat, men jag har läst några gånger och ska nog få kläm på det.

Kärlek!

Annonser

3 reaktioner på ”Ljuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s