Ro

Väggen.jpg

Jag vill bara ha ro.

Men det tycks vara en orimlig tanke. Hade det inte varit för barnbarnen och att mamma ska flytta hit upp hade jag sålt huset och köpt något litet på ett ställe där jag fick vara ifred. Jag är ingen självklarhet för någon, ingen äger mig, ingen har rätt att vara nonchalant mot mig.

Det är uppenbarligen en tid där jag får mig lära mig många läxor.

Men jag har lärt mig att inte gå emot min magkänsla. Känns det inte bra ska jag inte tvinga mig till något. Jag bestämde mig för längesedan att jag inte tänker kompromissa för att andra ska må bra och jag ska sitta kvar med ont i magen – alltså en dålig magkänsla. Jag inget behov av att må dåligt eller på något sätt se bort från det som gör ont för att andra ska må bra.

Jag vägrar.

Mamma ville inte vara kvar på korttidsboendet. En natt och sedan vägrade hon stanna kvar. Hon blev illa behandlad och det är anmält till IVO. Hon är mycket sämre och från att kunnat gå hjälpligt några steg kan hon inte gå alls numera. Hemtjänsten hjälper henne med det dagliga så gott de kan, och de gör ett jäkligt bra jobb. I morgon är jag ledig och då åker jag ner igen för att städa. Mamma har kräkts under kökssoffan, hon ramlade och blev sjuk där på golvet.

I fem timmar låg hon där.

Nu har hon larm. Men hon kan inte gå och det hon var med om på korttidsboendet var så gruvligt att hon hellre lägger sig på rullatorn och långsamt tar sig från soffan till sängen. Jag och Sara hade en idé om att tömma barnens rum och låta henne bo här, men hon vill inte det. Jag vet inte om jag hade orkat.

Sedan har det hänt fler saker.

Sällan har jag tänkt så intensivt att ”sällan kommer en olycka ensam” som jag gör nu.

Nu ska jag ut i trädgården en kort stund, sedan göra matlåda till jobbet och efter det försöka få in ett besök på Ica innan jag ska börja jobba. Jag har dessutom bestämt mig för att mitt hus ska bli min frizon. Det är mitt hus, mitt hem och jag vill ha lugn och ro här. Lugn. Ro. Tid.

Nonchalans och o-respekt. Nej tack!

Annonser

4 reaktioner på ”Ro

 1. ewelene

  All styrka till dej! Jag hoppas allt snart landar och att du får det lugn och den ro du så väl behöver. Och jag önskar också att alla som du ställer upp för har förstånd att uppskatta det! Hoppas framförallt att det ordnar sej snabbt med flytt för din mamma så hon får den omvårdnad hon behöver. Och att du slipper den oron.

  Kram!

  Gilla

 2. Håller med Ewelene. Kan du påskynda flytten på något sätt? Förhållandena har ju försämrats betydligt, se till att de som sköter äldrevården i kommunen vet det! Fast det har du väl redan tänkt på.
  -När jag vill vara i fred av nån orsak messar jag flickorna och säger som det är. Klart de får ringa om det är nåt viktigt, men inte annars. Det funkar bra. Andra kan jag ju bara ignorera, men flickorna blir oroliga när jag inte svarar. Så har det varit sen Bengt dog, och det blev ju inte bättre av att deras pappa dog rätt snabbt förra sommaren.
  -Det är ju gammal sed att man tittar in till folk man känner oannonserad. (Om det är sånt du retat dig på.) Jag gör det aldrig själv, men tycker det är rätt trevligt när det händer mig. Men jag är ju pensionär och kan ta mig tid. Egentid är inte nån bristvara här! -Jag tänker också att du nyss hade en rejäl flunsasväng eller vad det var. Om du inte är riktigt återställd kan saker kännas värre än de är, liksom. Kram!

  Gilla

  1. Mamma står i kö och de har 3 månader på sig att ordna ett boende. För oss, Sara och mig, är det viktigt att hon kommer till Bodafors. Det går inte att snabba på för mamma är skriven i Kristianstad och det är där hon fick korttidsboende och någon annanstans får hon inte.

   Det ordnar sig nog.

   Sara och Oskar och barnen är inte här speciellt ofta. Det är mycket annat som händer runt mig just nu – en olycka kommer sällan ensam. Nu ska jag köra till Skåne för att städa hos mamma.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s